SPIRULINA

SVERIGES FÖRSTA SPIRULINA!

Världens näringstätaste livsmedel och framtidens mat enligt WHO och FN odlas av

Ebbas Alger på Brunsberg Forskningsstation. Marinbiologen och algbonden Ebba Olsson driver företaget och är pionjär inom spirulinaodling i Skandinavien.


Vår spirulina

Ebbas Alger erbjuder spirulina i färsk, fryst och torkad form. Ni som har provar att äta importerad spirulina och inte gillar smaken kommer att få en helt annan uppfattning. Vår extremt omsorgsfulla odling och hantering säkerställer produkternas höga kvalitet vilket också speglas i den riktigt goda smaken.


IT WILL BLOW YOUR MIND AWAY!


Hälsofördelar

Spirulina har ätits i århundraden i Sydamerika och det har i modern tid bedrivits omfattande forskning gällande dess hälsobringande egenskaper. Under fliken forskning länkar vi till vetenskapliga studier, där kan man läsa  intressant forskning på spirulina.


Miljövinster

Spirulina är mycket motståndskraftig vilket medför att det inte behövs bekämpningsmedel eller andra miljögifter vid odlingen. Allt vatten återanvänds i så kallat recirkulerande vattensystem. Det innebär mycket lägre vattenanvändning än för vanliga växter, trots att det är en vattenlevande organism. Det innebär också att vi inte har något läckage av näring till naturen.

Farmen vill ge alla möjlighet att köpa svenskodlad spirulina av absolut högsta kvalitet. Den spirulina som har funnits på den svenska marknaden i årtionden är långväga importerad, ofta av låg kvalitet och med bitter smak. 


VÅR SPIRULINA ÄR BRA FÖR BÅDE HÄLSAN OCH MILJÖN  • Mycket rik på protein och viktiga aminosyror.
  • Stärker immunförsvaret och förbättrar symptom av allergier.
  • Kraftfulla antioxidanter
  • Antiinflamatoriska egenskaper
  • Ökar energi och fokus
  • Viktkontroll
  • Kan öka muskelstyrka och uthållighet

FAQ

Hur smakar färsk och färskfryst spirulina?

Den är mycket len och mild samt har en neutral smak vilket gör att den kan användas tillsammans med annan mat eller med fördel ätas direkt som den är.


Hur mycket ska jag äta?

Spirulina är ett livsmedel, inte en medicin eller ett kosttillskott. Vi rekommenderar ett intag av ca 5-15 gram färsk spirulina per dag men du kan äta upp till 50 gram. Du känner dig själv bäst och kan prova dig fram till en nivå då du känner att du  mår bättre. Man kan inte överdosera spirulina men börja försiktigt och öka efterhand. Vissa kroppar kan vara ovana vid så extremt näringstät mat. Rekommenderat intag av torkad spirulina är 1-2 tsk per dag.


Hur länge håller produkten?

Färsk spirulina som köps direkt från gården innehåller 100 procent spirulina d.v.s. inga tillsatser eller konserveringsmede! Allt för att leverera den mest hälsosamma produkten  som finns i världen, till dig. Av den anledningen bör du konsumera den inom en dryg vecka eller frysa in den i portionsförpackningar, lämpligen en islåda. Den färska spirulinan ska förvaras i 4-6 grader och vi garanterar färskheten i minst tolv dagar. Man bör öppna burken för att ge spirulinan luft en gång per dag. Fryst spirulina håller i minst ett år och den torkade i minst två år.


Kan jag gå ner i vikt av att äta spirulina?

Att äta spirulina som en del av en balanserad kost och motion kan hjälpa till med viktminskning. Spirulina är packad med näringsämnen och har lågt kalorivärde, vilket gör den idealisk för alla som vill trimma några kilon. Eftersom spirulina snabbt absorberas i matsmältningssystemet så kan  en liten dos före eller tillsammans med dina måltider hjälpa dig bli mätt snabbare och känna dig nöjd vilket gör att du äter mindre. Eftersom kroppen får alla de näringsämnen som du behöver kan det göra att "suget" minskar.


Kan alla äta spirulina?

Ja, alla kan äta spirulina. Om du har någon särskild medicinsk åkomma så konsultera din läkare först.


Kan spirulina vara farligt?

Spirulina är klassad som säker mat av FDA (amerikanska motsvarigheten till livsmedelsverket) och har ätits i minst tusen år för dess hälsobringande egenskaper. Men precis som alla andra grödor är det viktigt att den odlas i rent vatten. Om man köper imporerad spirulina måste  man kontrollera var och hur den odlats.


Är Spirulina ekologisk?

Nej, Svenska myndigheterna har ännu inte fastställt riktlinjer för ekologiskt odling av alger.


Är spirulina RAW-food?

Färsk spirulina från vår gårdsbutik är 100 procent RAW och vår färskfrysta spirulina är så nära RAW man kan komma. För att kallas RAW-food får livsmedlet inte hettas upp över 42 grader. Vi torkar vår spirulina i max 42 grader. Importerad torkad spirulina upphettas ofta till mellan 60-180 grader och är alltså inte RAW.


Hur odlar ni spirulina?

Vår spirulina odlas på traditionelt vis och i växthus. Vi matar spirulinan med färskt ultrafiltrerat vatten,  näring och värmländskt solsken.

Latinskt namn: Arthrospira platensis.

Utseende: encellig, blågrön och spiralformad.


Modern teknik möter urgammal odling

Spirulina är på riktigt en supermat som har odlats och använts som livsmedel sedan urminnes tider, tack vare sina hälsofrämjande egenskaper. Den innehåller exceptionellt hög koncentration av näring, mycket mer än något annat livsmedel. Den innehåller alla åtta essentiella aminosyror, betakaroten, biotillgängliga vitaminer, mineraler, antioxidanter och GLA samt klorofyll och phycocyanin som är mycket kraftfulla antioxidanter. Spirulina innehåller mer protein än kött och är dessutom mer lättsmält.